Forssan luontomuseon tärkeimmät painopistealueet ovat Lounais-Hämeen alueen luonto sekä kotimainen luonnonsuojelutyö. Museo on Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys ry:n omistama yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon laitos, joka kerää ja tallentaa luonnonhistoriallisia aineistoja tutkimusta, opetusta, näyttelyitä sekä tiedonvälitystä varten.

 

Museo kerää ja ottaa vastaan...

 • yksittäisiä esineitä tai kokonaisuuksia, jotka sopivat museon kokoelmasuunnitelmaan sekä kartuntatavoitteisiin.

 • Lounais-Hämeen alueeseen sekä kotimaiseen luonnonsuojelutoimintaan liittyviä aineistoja.

 • sekä tavallisia että erikoisempia esineitä ja esinekokonaisuuksia.

 • pääasiallisesti lahjoituksia. Ostoja tehdään vain poikkeustapauksissa.

 

Museo ei kerää…

 • aineistoja, jotka on kerätty muualta kuin Lounais-Hämeen alueelta.

 • näytteitä, joista puuttuvat löytöpaikka ja -aikatiedot.

 • kiviä

 • kirjoja tai kirjasarjoja muuta kuin poikkeustapauksissa. Pääosiin kokoelmiin otetaan Lounais-Hämeen luontoon tai luonnonsuojeluun liittyviä kirjoja. Esimerkiksi vanhat eläintietokirjat tai maailman luontoa käsittelevät kirjat löytävät kodin varmemmin jostakin muualta.

Museolla ei ole velvoitetta ottaa vastaan lahjoitusta, jos esine ei syystä tai toisesta sovellu sen kokoelmiin.

 

Minulla on lahjoitus. Miten toimin?

 1. Ota yhteyttä museolle joko puhelimella tai sähköpostilla. Kerro millaisesta esineestä on kyse ja sovi tarvittaessa esineen näytöstä. Jos tarjous johtaa esineen vastaanottoon, sovi myös esineen kuljetuksesta.

 2. Kerää ylös kaikki tiedot, joita sinulla on esineestä. Tiedot etenkin luonnontieteellisten näytteiden löytöpaikasta sekä mahdolliset historiatiedot esineestä ovat tärkeitä ja lisäävät museoesineen arvoa.

 3. Museolla kirjoitetaan luovutussopimus kahtena kappaleena. Tämän jälkeen esine liitetään museon kokoelmiin. Tiedot etenkin luonnontieteellisten näytteiden löytöpaikasta sekä mahdolliset historiatiedot esineestä ovat tärkeät ja lisäävät museoesineen arvoa.

 

Löysin kuolleen eläimen, jonka tahtoisin tuoda museolle. Miten toimin?

 1. Jos löydät kuolleen eläimen, jonka tahtoisit tuoda museolle, ota ensin puhelimitse yhteyttä meihin. Niin saadaan varmuus sille, onko museolla tarvetta eläimelle.

 2. Jos et voi toimittaa eläintä välittömästi museolle, säilytä se viileässä tai pakastimessa. Pakkaa eläin sanomalehtipaperiin. Vältä muovia, sillä se aiheuttaa nopeasti näytteen mätänemisen. Märät näytteet voi kääriä myös muoviin ja sitten paperiin. Muista pestä kätesi hyvin aina kun olet koskenut kuolleeseen eläimeen.

 3. Liitä mukaan aina löytötiedot, sillä ilman niitä näyte on tieteellisesti arvoton. Löytötietoihin kuuluvat:

 • löytöpaikka (kunta, tarkempi sijainti)

 • löytöaika (päiväys)

 • löytäjä (nimi ja osoitetiedot)

 • löytötapa (esimerkiksi ”Löytyi kuolleena tien sivusta” tai jos kuolinsyy on tiedossa ”Lentänyt ikkunaan.”)

 • välittäjä (jos eläimen toimittaa perille joku muu kuin löytäjä)

 

Mitä lahjoitukselle tapahtuu museossa?

Lahjoituksen omistus- ja hallintaoikeus siirtyvät sopimuksentekohetkellä museolle, eikä niitä voida peruuttaa myöhemmin.

Lahjoitus vahvistetaan täyttämällä luovutussopimus kahtena kappaleena. Toisen sopimuksen saa lahjoittaja, toinen jää museolle.

Museo voi käyttää esinettä haluamallaan tavalla museon yleisten periaatteiden mukaisesti. Monet esineet liitetään esimerkiksi osaksi museon tutkimuskokoelmaa. Esine ei siis useimmiten päädy museosaliin osaksi näyttelyä.

 

Ilmoita luontohavainnoistasi

Havaintopäiväkirja Hatikka (linkki Hatikkaan) on Luonnontieteellisen Keskusmuseo Luomuksen ylläpitämä selainkäyttöinen havaintopäiväkirja, jonne voit tallentaa luontohavaintoja.

Hatikan kehitystyö on kesken.

Museo on auki:

Kesäkausi 15.6.-15.8. ke-pe 10-16 ja la-su 12-16.

Talvikausi 16.8.-14.6. ke, pe ja su 12-16.

Pääsiäisaukioloajat: 19.4. pe museo suljettu, mutta 21.4. su museo avoinna 12-16

Ulko-ovi suljetaan 15 minuuttia ennen sulkemisaikaa. Ryhmiä otetaan vastaan lisäksi näiden aikojen ulkopuolella, varaathan käyntisi ajoissa!

 

Yhteystiedot:

Wahreninkatu 4, Forssa, A-rappu

puh. 044 272 9002


Pääsymaksu:

Vapaaehtoinen.

Paikalliset (Lounais-Häme) koululais- ja päiväkotiryhmät maksutta, muilta ryhmiltä laskutetaan opastetusta käynnistä 40 euroa alkavalta tunnilta.


Näyttelyt:

Perusnäyttely: Hämeen luonto ja Suojassa

Forssan seudun kamerat, luontovalokuvia maalis-huhtikuu

 

Tapahtumat:

Museon tapahtumakalenterin löydät täältä.