Tapahtumat museolla

Vaihtuva näyttely

Vaihtuvassa näyttelyssä esillä 2023 maalis- ja huhtikuun ajan Markku Könkkölän luontokuvanäyttely Ei mikään turha puro.

Avajaiset sunnuntaina 5.3. klo 14. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Valokuvaaja Markku Könkkölän valokuvanäyttelyssä teemana on pienvedet ja luonto niiden äärellä

”Veden liike on yhdistävänä tekijänä sukupolvien ketjussa, sen toistumattomat ilmiöt ovat vanginneet ihmisten katseen aikakaudesta riippumatta. Veteen on liittynyt monia uskomuksia, ja yhä veden monet olomuodot ovat loputon kuvien aihe.

Vielä tärkeämpää vesi ja sen kierto on kaikelle elämälle, ja tärkeä osa tuota kiertoa ovat lähteet ja muut pienvedet. Monet lähteet on kuitenkin kuivatettu tai otettu talouskäyttöön, pienvesiä on kaivettu suoriksi ojiksi.

Varsinaisten vesieläinten lisäksi monet linnut ja nisäkkäät käyttävät pienvesiä juoma- ja peseytymispaikkoina, osa myös ruoka-aittoina. Lentävistä hyönteisistä esimerkiksi sudenkorennot ja vesiperhoset munivat veteen, ja niiden toukkavaiheet elävät vedessä. Vesistöjen äärellä myös kasvillisuus on kosteuden ansiosta rehevämpää. Pienvesien elinympäristöä monipuolistava vaikutus on erittäin merkittävä. Yksikään puro ei ole turha.

Pienvesistä kertovan näyttelyni kuvat ovat kaikki Keski-Suomesta: yli puolet Jyväskylästä, neljännes Petäjävedeltä, yksi Viitasaarelta ja yksi Pihtiputaalta – loput lähikunnista.”

Valokuvaaja Markku Könkkölä, ARPS, AFIAP

markku.konkkola[at]live.com, puh 0400-188202