Menneet näyttelyt

2024

Juha Suonpää: Ilveksen jäljillä | 17.5.–28.6.2024
Avajaiset ja Metsän kissa -kirjan esittely 17.5. klo 17

Avajaisiin on vapaa pääsy.

Euroopan ilveskannasta noin neljäsosa asuu Suomessa. Vielä sata vuotta sitten lähes sukupuuttoon tapettu kissapeto on kyennyt palaamaan eteläiseen Suomeen. Juha Suonpään ilves-projektin tavoitteena on lisätä valokuvataiteen keinoin ympäristöön liittyvää tunnetietoa. Ilvesten välityksellä hän haluaa tehdä näkyväksi meitä ympäröivän monimuotoisen luonnon, jonka säilyminen edellyttää uuden tyyppisen luontosuhteen rakentumista.

Ilveksen jäljillä -näyttely saattaa aiheensa puolesta vaikuttaa perinteiseltä luontokuvanäyttelyltä, mutta Suonpään työskentelymetodi tuottaa yllätyksen. Valokuvista ja videoteoksesta koostuvan näyttelyn aineisto on syntynyt metsään viideksi vuodeksi asetetuilla kameroilla. Suonpää itse ei ole koskaan nähnyt kuvissa esiintyviä eläinyksilöitä. Kuvien aiheina olevat, usein yöaikaan liikkuneet eläimet ovat kuulleet, tunteneet, haistaneet ja nähneet infrapuna-aallonpituudella kuvaavat kamerat, jolloin kuvat voidaan nähdä myös eräänlaisina luonnon selfieinä.

Näyttely on osa laajempaa suurpetoaiheista teoskokonaisuutta, johon kuuluu vuonna 2023 ensi-iltansa saanut dokumenttielokuva Ilveskuiskaaja / Lynx Man, näyttelyyn liittyvä ilves-aiheinen valokuvakirja Metsän kissa ja vaikuttavuuskampanja, joka toteutettiin elokuvan julkaisun yhteydessä tamperelaisen elokuvatuotantoyhtiö Wacky Tie Filmsin ja Luonnonperintösäätiön yhteistyönä. Ilveksen jäljillä -näyttely oheistapahtumineen jatkaa tätä vaikuttavuustyötä kanssakulkijuuden puolustamiseksi.

____

Juha Suonpää on taiteen, ympäristö- ja luontokuvauksen dosentti, taiteen tohtori ja kasvatustieteen maisteri. Suonpää toimii yliopettajanana Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) soveltavan tutkimuksen keskuksessa.

Suonpää on pitänyt kansainvälisiä näyttelyitä ja julkaissut dokumenttielokuvia, lukuisia akateemisia monografioita ja artikkeleita sekä tutkinut muun muassa valokuvaukseen, tieteen visualisointiin ja paikan identiteetin rakentumiseen liittyviä aiheita.

Taiteen ja tieteen kentällä tekemästään työstä Suonpää on palkittu Pirkanmaan maakuntarahaston tiedepalkinnolla vuonna 2000, Finnfoto-palkinnolla vuonna 2011, Taiteen edistämiskeskuksen kulttuuritekopalkinnolla vuonna 2013 ja Majaoja-palkinnolla vuonna 2017.

Lisätietoja:

Juha Suonpää p. 0400 120544

Heikki Tanhuanpää: Hetkiä luonnosta | 5.4.–15.5.2024

Näyttelyssä esillä Tanhuanpään luontoaiheisia öljyvärimaalauksia.


2023

Kuva: Soili Mahlanen 2023
FORSSA 100 | 5.11.–30.12.2023

Forssan seudun taiteilijoita ja luontoa juhlistava yhteisnäyttely Forssan 100-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Mukana näyttelyssä:

Liisa Facius-Kenell

Jussi Heinonen

Pirkko Hirsikangas

Päivi Honkala

Merja Isotalo

Pekka Leppälä

Soili Mahlanen

Susanna Mandelin

Outi Silfvenius

Taina Sipilä

Tapio Tuomela