Ympäristökasvatus

Opastukset päiväkoti- ja kouluryhmille

Lounais-Hämeen alueen (Forssa, Tammela, Jokioinen, Humppila, Somero, Ypäjä, Urjala) päiväkodeille ja kouluille ryhmävaraukset ja opastukset ovat maksuttomia osana ympäristökasvatusohjelmaalle. Voit varata opastuksen osoitteesta (varaus vaatii kirjautumisen): https://peda.net/hankkeet/flm/varauskalenterin-varaussivu

Voit myös tiedustella vapaita aikoja Luontomuseon numerosta 044 2729002.

Muiden alueiden koulu- ja päiväkotiryhmien opastukset alennetulla opastushinnalla 40 euroa tunnilta.

Tehtäviä oppilaitoksille ja muille museolla vierailijoille

Hämeen suden luontopolku

Action track – mobiilisovellus pohjainen Hämeen suden luontopolku Kehräämön alueella. Ohjeet sovelluksen ja luontopolun käyttöön tästä.

Tehtävämateriaaleja

Tähän on koottu Luonto Lähellä -hankkeessa koottuja tehtävämateriaaleja, jotka ovat kaikkien kävijöiden vapaassa käytössä. Pdf-tiedostoissa on myös valmiiksi mustavalkoiseksi muutetut versiot tehtävästä tulostusmusteen säästämiseksi ja tiedoston lopusta löytyy oikeat vastaukset.

Voit valmistautua museolle saapumiseen kurkkaamalla museon pohjapiirustusta tästä.

Joukko erilaisia tehtäviä, joissa etsitään, nimetään, vertaillaan ja järjestellään lajeja museolla. Kuvat toimivat myös pelkkinä väritystehtävinä, jotka eivät vaadi luku- tai kirjoitustaitoa. Soveltuu päiväkoti-, eskari- ja alakouluryhmille.

Tehtävässä opetellaan tunnistamaan helposti toisiinsa sekoitettavia lajeja ja lajiryhmiä. Tehtävässä tutkitaan lajien eroja ja opitaan kiinnittämään huomiota yksityiskohtiin. Suunniteltu alakoululaisille, mutta soveltuu vanhemmillekin.

Ristikko linnuista, sekä piirustustehtävä, jossa tarkastellaan lintujen rakenteita. Tarkoitus on huomata, että linnuilla on erilaisia sopeumia erilaisiin ympäristöihin ja elintapoihin.

Ryhmätehtävä, jossa koitetaan tunnistaa kenelle sulat kuuluvat. Tehtävää varten museolta löytyy oikeat sulat, jotka saatte käyttöönne tehtävän ajaksi. Tehtävässä tutustutaan samalla tieteen tekemiseen.

Uhanalaisuusbingoa voi pelata monella tavalla – tarkoituksena on tunnistaa tai etsiä kuvien eläimet ja samalla tutustua niiden uhanalaisuusluokitukseen. Bingoa voi pelata yksittäin tai vaikka kilpailuna ryhmien välillä. Voit myös lainata museolta laminoidut bingotehtävät (yhteensä 12 kpl), sekä pyytää paperilomakkeita, joille tehtävän voi tehdä. Tehtävä soveltuu lukutaitoisille.

Soveltuu yläkoulun osioihin, joissa käsitellään eliöiden sopeutumista ympäristöoloihin. Tehtävää ennen kannattaa yhdessä tarkastella esimerkin omaisesti muutamia lajeja museolla ja pohtia millaisia sopeumia niiltä löytyy.

Tehtävien kuvat on Vilma Lehtovaaran ja Ronja Järvelän piirtämiä. Luonto Lähellä – esiselvityshankkeen (1.10.2018-31.10.2019) toteutukseen on saatu rahaa Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta LounaPlussa ry:n kautta, ja hanketta on rahoittanut Lounais-Hämeen luonnonsuojeluyhdistys.